Hogy kerül a fabrikett a kapu elé?

Tavaly október közepéig kellett a háztartásoknak bejelenteniük a téli rezsicsökkentéshez tartozó igényeiket a Polgármesteri Hivatalhoz. Az igénybejelentésre azok voltak jogosultak, akik nem gázzal fűtenek, vagy távfűtést használnak.

A földgáz árának alakulása 2010. január 1-től

Végül 121 háztartás adta be igénybejelentését, amelyet a Katasztrófavédelem ellenőrzött. Az ellenőrzés során azt vizsgálták, hogy az igénylő részesült-e korábban ilyen támogatásban, és úgy találták, hogy minden igénylő jogosult.

Az Önkormányzat számlájára ennek alapján rendben meg is érkezett a kis híján másfél millió forint, amely erre a célra fordítható. Fontos tudni, hogy a háztartásonkénti 12.000 forintos összeg kizárólag a tüzelőanyag megvásárlására fordítható, szállításra például nem, és készpénzben sem fizethető ki. Az Önkormányzatnak szerződést kell kötnie egy tüzelőanyag-kereskedéssel, ugyanakkor igazolást kell kiállítania minden egyes jogosultnak, amely bemutatásával a jogosult háztartások megvásárolhatják a tüzelőanyagot, felhasználva a 12.000 forintos kedvezményt.

Az egyszerűség kedvéért az Önkormányzat azt a megoldást választotta, hogy a tűzifánál nagyobb fűtőértékű fabrikettet rendel, amelyet a falugondnok már el is kezdett kihordani mindenkinek, aki igénylést adott be. Jelenleg az igénylők mintegy kétharmada jutott hozzá a fabriketthez, a többiek is hozzájutnak a jövő hét végéig. Információink szerint akik eddig átvették a tüzelőanyagot, jól fogadták a nagyobb fűtőértékű fabrikettet.

Azért volt szükséges a fentiekben részletesen leírni a folyamatot, mert súlyos félreértésként olyan híresztelés kezdett el terjedni, hogy az önkormányzat dönti el, kinek juttasson a fabrikettből. Fontos hangsúlyozni, hogy a tüzelőanyagot azok kapják, akik határidőig leadták igényüket, és jogosultak is voltak rá.

Megjegyzések a Facebookról