Hatsávos autópálya a faluban – kell ez nekünk?

Autópálya Óbarok fölött

Tegnap bejárta a hír az országos médiát, hogy tervezőt keres az állami beruházó az M1-es hatsávossá bővítésére, ami után a jelenlegi kétszer két sáv helyett kétszer három áll majd az autósok rendelkezésére. Mivel jár ez?

Az országban egyedülálló, hogy egy települést kettévágjon egy autópálya. Mi mégis elbüszkélkedhetünk vele, magunkban zsörtölődve, hogy a zaj- és porszennyezés életünk velejárója. A mostani hír meg arról szól, hogy szélesíteni akarják. A forgalom valóban megkívánja az áteresztőképesség növelését, de ez nem járhat a mi életminőségünk további romlásával.

Magyarország Alaptörvénye szerint

Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.

Az egészséges környezet fogalmába véleményem szerint a legkevésbé sem tartozik bele, hogy valakinek a kertje végében autópálya haladjon, zaj- és porszennyezést okozva. Tehát a közlekedők érdekeit összhangba kell hozni az itt élők érdekeivel. Ha már egyszer úgyis hozzányúlnak az autópályához, miért is ne kerülhetné ki az aszfaltcsík Óbarokot és Nagyegyházát? Az elkerülésre két lehetőség kínálkozik.

Óbarok és Csabdi között

Valamennyi szóba jöhető megoldás közül ez volna a legalkalmasabb, és a világtól leginkább elrugaszkodott.

Nyomvonalkorrekció - Óbarok és Csabdi között
Nyomvonalkorrekció – Óbarok és Csabdi között

Ezzel a nyomvonaláthelyezéssel Óbarokot és Nagyegyházát is elkerülhetné az autópálya, még a 39-es km-nél levő bicskei leágazás előtt északra kitérve, és ahogy a domborzat engedi, Nagyegyházától északra – nagyjából a megyehatáron – térhetne vissza a jelenlegi nyomvonalra.

Délről kerülve

Nyomvonalkorrekció - Óbarokot délről kerülve
Nyomvonalkorrekció – Óbarokot délről kerülve

A világtól kevésbé elrugaszkodott lehetőség, hogy az autópálya nyomvonala Óbarokot délről és nyugatról kerülje meg, az OMV benzinkút előtt visszatérve a jelenlegi nyomvonalra. Ez sem hozná el a létező világok legjobbikát, de a jelenleginél sokkal élhetőbb környezetet jelentene.

Talán realitás

Nézzünk szembe a realitásokkal: egy 1000 fő alatti kistelepülésnek sem lobbiereje, sem zsarolóereje nincs akkora, hogy egy nyomvonaláthelyezést elérjen. Mi lehet akkor a megoldás?

  1. Az Óbarok fölött átvezető felüljáró van kétszer háromsávnyi szélességű. A kőröshegyi völgyhíd mintájára húzódhat itt az autópálya leállósáv nélkül, állandó 100km/h sebességkorlátozással. Így a településből nem kell újabb darabot lehasítani, a megnövekedett autópálya forgalom mégis átvezethető.
  2. A megnövekedett forgalom a zajterhelés további növekedéséhez is vezet, ez pedig nem vállalható. Van rá nem is messzi példa, hogy egy település fölött átívelő autópálya zaját nem zajvédő fallal, hanem zajvédő alagúttal tompítják. Íme a cseh megoldás:
Zajvédő alagút Csehországban

Akárhogyan is, de azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy sem Óbarok, sem Nagyegyháza lakosai nem tűrhetik életkörülményeik romlását az autópálya szélesítése miatt.

Adjunk ennek hangot választott képviselőink és a polgármester útján!

Megjegyzések a Facebookról