Hogyan szavazunk?

Vasárnap, október 13-án önkormányzati választás lesz. Az alábbi írásban összefoglaljuk a szavazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Óbarok településen (Nagyegyházát is ideértve) a 661 választásra jogosult két szavazókörben adhatja le szavazatát. Az egyik a polgármesteri hivatal épületében, a másik a nagyegyházi Faluházban kerül kialakításra. Hogy ki melyik szavazókörbe mehet, azt a korábban kiküldött választási értesítők tartalmazzák.

A szavazókörök reggel 6 órától este 7 óráig tartanak nyitva.

A választás arról szól, hogy ki legyen polgármester és önkormányzati képviselő.
Mindenki három szavazólapot kap:

  • Az egyik szavazólapon a polgármesterjelöltekre lehet szavazni,
  • A másik szavazólapon lehet az önkormányzati képviselőket megválasztani,
  • A harmadik szavazólapon a megyei közgyűlési listák közül lehet választani. A megyei közgyűlésben a megye dolgairól döntenek.

Lakcímkártyát és személyi igazolványt kell vinni, de a személyi igazolvány helyett útlevél, vagy jogosítvány is jó. A régi, papír alapú személyi igazolvány is jó. A régi, papír alapú személyi igazolvány lakcímkártya nélkül is érvényes. Fontos, hogy az iratok érvényesek legyenek.

Két egymást metsző vonalA szavazólapokon a jelöltek neve mellett egy kör található, amibe két egymást metsző vonalat kell húzni. Az önkormányzati képviselők szavazólapján legfeljebb 4 jelöltre lehet szavazni. Tehát kevesebbet meg lehet jelölni, de négynél több jelölt megjelölése esetén a szavazat érvénytelen. Üresen is lehet hagyni a szavazólapot, ebben az esetben senkire nem szavaztunk.

A polgármesterjelölt szavazólapjára is ez igaz; legfeljebb egy jelöltre lehet szavazni. Üresen is lehet hagyni a szavazólapot, ebben az esetben senkire nem szavaztunk.

A megyei közgyűlés listájára is hasonlóképpen lehet szavazni. A számunkra szimpatikus listához tartozó körben lehet jelezni, hogy azt választjuk. Legfeljebb egy listára lehet szavazni. Üresen is lehet hagyni a szavazólapot, ebben az esetben egyik listára sem szavaztunk.

Megjegyzések a Facebookról