Egyéb veszély

Sebességkorlátozás 30 km per h

Nemrégiben (ez relatív, legalább két hete, de csak most van rá idő, hogy ez a poszt megszülessen) érdekes táblaegyüttes került ki Óbarok határába.

Az együttes egyik tagja egy sebességkorlátozó tábla, társa pedig egyéb veszélyre figyelmeztet. A KRESZ-t ismerő autósok pedig azóta azon gondolkodnak, mi lehet az a veszély, ami a következő 10 méteren indokolja a csökkentett sebességet, és nincs rá a KRESZ 18.§ (1) bekezdés a)-y) pontjaiban? Hiányzik a veszély fajtáját feltüntető, a jelzőtábla alatt elhelyezendő kiegészítő tábla is.

Mire gondolt a költő?

Lehetőséget nyújt a KRESZ arra, hogy a sebességkorlátozás hatálya a teljes lakott területre kiterjedjen; ehhez a „Sebességkorlátozás” jelzőtáblát a „Lakott terület kezdete” jelzőtáblával együtt kell elhelyezni. Vagyis a teljes települést ki lehetne nevezni korlátozott sebességű övezetnek, erre a 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet lehetőséget ad:

A korlátozott sebességet indokolt esetben a teljes településre is el szabad rendelni, ha az megfelel a korlátozott sebességű övezetre a 10.2.1.1. b) pontban előírtaknak. Ebben az esetben a településre vonatkozó sebességkorlátozást valamennyi „Lakott terület kezdete” jelzőtáblával együtt elhelyezett „Sebességkorlátozás” jelzőtáblával kell jelezni.

Mit is ír a 10.2.1.1. pont?

Korlátozott sebességű övezetben
a) az azt határoló utaknak le kell vezetniük a terület átmenő forgalmát,
b) annak kialakításakor (beépítésekor) jól felismerhető területfelhasználási egységet kell alkotni, továbbá

Hát, Óbarok esetében nincsenek olyan határoló utak, amelyek levezetnék az átmenő forgalmat, tehát az egész településre nem lehet sebességkorlátozást elrendelni. Így megmarad a kérdés: Mi az a veszély a táblát követő (a keresztezésig tartó) uszkve 10 méteren, ami indokolja a sebességkorlátozást?

Megjegyzések a Facebookról