Békeoszlop és emléktábla

Békeoszlop

Május elsején két újabb látnivalóval gazdagodott Óbarok. Az Öreg-szikla alatti réten Békeoszlopot avattunk, és a csúcsra vezető ösvény melletti sziklatömbre emléktáblát helyeztünk el.

A Békeoszlopok ötlete Japánból származik, ahol Masahisa Goi 1955-ben állította fel az elsőt. A Békeoszlop projektet ma a The World Peace Prayer Society, valamit önkéntes csoportok és egyének támogatják. Japánon kívül az első Békeoszlop 1983-ban jelent meg, azóta közel 200 országban több, mint kétszázezret állítottak.

Településünkön az Óbarokért Egyesület és a Zumm Aikido Egyesület helyi szervezete közös kezdeményezésére a Békeoszlopot az Önkormányzat állította. Elkészítése és felállítása jórészt önkéntes munkával történt, amiért köszönet jár Mészáros Kartal polgármesternek, Trankel Lászlónak, aki a famunkát végezte, Csákai Károly falugondnoknak, Ferenczi-Konrád Krisztinának, az Óbarokért Egyesület elnökének, és Monostory Miklósnak, az Aikido egyesület alelnökének, aki a munkát koordinálta.

A csúcsra vezető ösvény melletti sziklatömbre elhelyezett tábla annak a legendának állít emléket, mi szerint a szikla alatt egy török katona nyugszik. Ha valakinek van több emléke, információja a legendáról, kérjük, ne habozzon megosztani velünk!

Megjegyzések a Facebookról