Hírsorozat – Infrastruktúra

Az elmúlt napokban-hetekben annyi esemény történt, hogy meghaladják egy bejegyzés terjedelmét, ezért hírsorozatot indítunk, amelyben cikkenként egy-egy közérdeklődésre számot tartó dologgal foglalkozunk.

sorozat első részében az M1 autópálya felújításával kapcsolatos hatásokkal foglalkoztunk, a második részben az óbaroki temetővel kapcsolatos híreket osztottuk meg, a harmadik rész a közösséggel foglalkozott, a negyedik rész az Öreg-szikla melletti vízmosás állapotát mutatta be.

Két fontos infrastrukturális kérdés foglalkoztatja mostanában a település lakosságát (több is, de ezekben várható fejlemény): az internetkapcsolat minősége, és a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése.

Internet

Jelenleg (a mobilszolgáltatókat nem számítva) a jacsa.NET monopolhelyzetben szolgáltatja az internet-hozzáférést. Januárban az internetszolgáltatás ÁFA-tartalmának csökkentésekor átalakították szolgáltatási csomagjaikat, kevesebb havi díjért (elméletileg) nagyobb sávszélességhez jutottunk. (Ha valaki jobban megnézi a tarifatáblázatot, észreveheti, hogy nettó áremelés történt, csak a kisebb ÁFA-tartalom miatt lett olcsóbb a szolgáltatás. Ez a lakosság számára kedvező, de az ÁFA visszaigénylésre jogosultak körében nem aratott tetszést.) Az mindenki számára észrevehető, hogy az internet sebessége napközben tűrhető, de esténként szinte minősíthetetlenül lassú. A helyzet hamarosan megváltozhat.

A polgármester találkozót kezdeményezett a jacsa.NET tulajdonosával, hamarosan asztalhoz ülnek, hogy megoldást találjanak a problémára. A szolgáltató monopolhelyzete is belátható időtávon belül megszűnik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy:

… a bicskei járáshoz tartozó Óbarok községben a szélessávú hálózatfejlesztést a GINOP 3.4.1 pályázat keretében járásokra kiírt pályázat nyertese a Key Telecom valósítja meg.

A pályázat keretén belül Óbarokra optikai körzethálózat épül.

A Key Telecommal a szerződés hatályba lépett, a szerződés alapján  a kivitelezés megkezdhető, a várható befejezés és üzembe helyezés 2018. júliusa.

A településen a Magyar Telekom saját forrásból megvalósított újgenerációs hálózat építését vállalta, 300 végponttal.

A két projekt együttes teljesülésével a nagysebességű internet kapcsolat 2018 nyarán lesz elérhető.

Nos, ha megvalósul az optikai hálózat, a jacsa.NET-nek végre lesz versenytársa, és üzleti érdeke fogja diktálni, hogy minőségibb szolgáltatást nyújtson.

Szennyvízcsatorna

A szennyvízhálózat kiépítésének hosszú története van. Még az előző polgármester számolt be róla az egyik testületi ülésen, hogy az Óbarokhoz tartozó területen levő szennyvíztisztító bővítéséhez az önkormányzat azzal a feltétellel adja meg hozzájárulását, hogy végre Óbarokon is kiépüljön a csatornahálózat, úgy, hogy az a lakosságnak terhet ne jelentsen.

A tárgyalási szakaszok után nemrégiben geodéták felmérték a települést, és a pontos mérési adatok alapján elkezdődhetett a tervezés. Az engedélyezési eljárás befejezés után, várhatóan még idén, el is kezdődnek a munkák. A dolgok jelen állása szerint háztartásonként kevesebb mint 50.000 forint hozzájárulást kell fizetni.

Járulékos haszonként az önkormányzat rendelkezésére fog állni a település jelenlegi állapotát tartalmazó digitális térképe, így nem az idejétmúlt papír térképszelvényekkel kell dolgozni.

Megjegyzések a Facebookról