A “Soros-terv” 7 pontja

Soros György 2016. szeptemberében a Project Syndicate oldalain tette közzé tanulmányát, ami később Magyarországon Soros-tervként híresült el. Mielőtt vitatkozni, vagy véleményt mondani kezdünk róla, ismerjük meg tartalmát! Azok kedvéért, akiknek nincs ideje végigolvasni két és fél oldalt, vagy nem értik az angol nyelvű szöveget, az alábbiakban kommentár nélkül közzétesszük azt a 7 pontot, ami akár terv is lehet.

  1. Az EU-nak a menekülteket biztonságos és rendezett módon kell befogadnia. Évi 300 000 valódi menedékkérő befogadása esetén az érkezők látnák, hogy elérhetnék céljukat, és csökkenne az illegális bevándorlás.
  2. Az EU-nak vissza kell nyernie az ellenőrzést határai fölött.
  3. Az EU-nak megfelelő forrásokra van szüksége a menekülthelyzet kezeléséhez. Erre az elkövetkező néhány évben évente mintegy 30 milliárd eurót kell szánni.
  4. Az EU-nak közös mechanizmust kell létrehoznia határai védelmére. Egységes európai menedékjogi rendszert kell létrehozni.
  5. Szükség van egy önkéntességen alapuló európai menekültelosztási rendszerre.
  6. Az EU-nak nagyobb támogatást kell biztosítania a menekültek származási országai számára. Azon kell dolgozni, hogy megszüntessük az elvándorlást kiváltó okokat.
  7. A gazdasági menekültek számára befogadó környezeet kell teremteni, hogy pótolni tudják az elöregedő európai társadalmakban a hiányzó munkerőt.

A Soros-tanulmány lényegének ismeretében lehet róla véleményt alkotni, vitatkozni. Egyet nem szabad: hazudni róla és félrevezetni másokat.

 

Megjegyzések a Facebookról