Lemondás után – hogyan tovább?

Mint tegnap hírül adtuk, lemondott településünk polgármestere. A két falu ügyeit előreláthatólag április végéig viszi tovább, utána új polgármertert kell választanunk.

A választásig az alpolgármester, Gyurits Tamás látja el a polgármesteri feladatkört, az új polgármestert a lemondástól számított 80. és 100. nap között kell megválasztani.

A választást a Helyi Választási Iroda (HVI) fogja megszervezni.

Polgármesterjelölt az lehet, akit a település választópolgárainak legalább 3%-a ajánl a tisztségre. A jelöléshez szükséges ajánlások pontos számát a
HVI vezetője állapítja meg a szavazást megelőző ötvennyolcadik napot követő munkanapon, a szavazást megelőző ötvennyolcadik napi névjegyzéki adatok alapján.

A polgármestert a települések választópolgárai közvetlenül választják. A szavazáskor érvényesen csak egy jelöltre lehet szavazni. Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Szavazategyenlőség esetén újabb választást kell tartani.

Nagy felelősség hárul Óbarok és Nagyegyháza lakosaira: olyan polgármestert kell választanunk, aki lehetőségeit és hatáskörét a települések fejlődésének érdekében, nem pedig egyéni vagyonok gyarapítására használja fel.

Megjegyzések a Facebookról